Tajemství dobrého vývaru

13.01.2020

350 stran o tom, jak vařit vývar. Umíte si to představit? Podle autorek knihy je vývar základem každého jídelníčku a předpokladem dobrého zdraví, krásné pleti a hlavně dlouhověkosti. Kdo by nechtěl žít do sta let 😊

Podle autorek Louisy L. Hay (ano, tak co napsala Miluj svůj život) a Heather Dane obsahují kosti vzácný kolagen, díky kterému nám dobře slouží klouby, máme pružnou pleť a hezké nehty. Lidské tělo jeho výrobu po čtyřicítce postupně snižuje. Silné vývary vařené až 48 hodin jsou tak jeho vítaným přírodním zdrojem. Ovšem jen dlouhé vaření umožní kolagenu se do vývaru uvolnit. Pokud vás napadá, že to ošidíte a budete vařit jen pár hodin, věřte, že váš vývar se zrovna elixírem mládí nestane.


Publikace je cílená na amerického čtenáře, zvyklého na fastfood a nákup polotovarů. Českého čtenáře tak pobaví úvodní kapitola, ve které autorky poskytují detailní seznam kuchyňského náčiní jako hrnec či naběračka včetně rad, kam jít nádobí nakoupit. Tuto kapitolku můžete s lehkostí přeskočit, prolistovala jsem ji za vás a obyvatel české kotliny se v ní nic nového nedozví. 😊


Zajímavější je kapitola s recepty - vybízejí ke kombinacím různých druhů mas a kostí, některé doporučují kosti nejdřív upéct a pak teprve vařit. Můžete přidávat koření, bylinky, octy. Určitě se naučíte experimentovat a vytvářet své vlastní recepty!


V dalších kapitolách najdete doporučení, jak s hotovým vývarem nakládat a k čemu ho využít. Napadlo by vás dát ho do dezertu? Receptem na dlouhověkost je konzumace dvou deci vývaru dvakrát denně. Můžete ho vyzkoušet vypít po ránu na zahřátí nebo si ho v průběhu dne dát místo kávy. Možnosti jsou neomezené, chce to jen zkoušet... 


A až mi bude devadesát, tak vám sem napíšu, zda to funguje 😉